“CV of medisch dossier? Allebei indrukwekkend hoor”!

“In de ruim acht jaar dat je nu aan het werk bent heb je geen dag spijt gehad van jouw keuze om te werken. De vraag wat werk voor jou betekent vind je soms een beetje raar of niet relevant. Vragen we ook aan een “gezond” persoon wat werk voor diegene betekent?”

Voor jou zit een gezelschap van een man of 50. Ze hebben allemaal iets met de thema’s arbeidsbeperking en werk. Jij ook. Daarom sta je op dat podium om jouw ervaringen te delen. Een beetje nerveus met de blindegeleidestok vastgeklemd in je hand sta je naast de interviewster.

Na een blik op jouw CV vraagt ze, duidelijk onder de indruk, of je altijd al zo ambitieus bent geweest. Je hebt snel een antwoord: “Dat is de rode draad in mijn leven. Eruit halen wat erin zit”. Het publiek knikt. Je beseft dat je antwoord te snel uit je mond rolde. Het zijn de zenuwen.

De ambitie om eruit te halen wat erin zit zat waarschijnlijk altijd in je, maar je weet dondersgoed dat deze versterkt werd toen je merkte dat je omgeving daar anders over dacht. Toen je merkte dat de instanties die jouw aan een baan moesten helpen geen raad met je wisten. Een wandelend geval dat slechtziend en overgevoelig is voor dag- en zonlicht. Een zeldzame en complexe situatie, was hun reactie. Toch blijft het een vreemde gewaarwording om te merken dat je omgeving je ziet als een beperking en jou ook zo behandelt. Vanaf toen begon de lange weg van uitdagingen: vooral willen bewijzen dat je het wél kan.

Uitdagingen en meer

Natuurlijk is het af en toe pittig: een baan, een sociaal leven én een dubbele chronische beperking. Je staat midden in het leven waar je te maken hebt met allerlei uitdagingen. En met meer. Uitdagingen waar een gemiddelde leeftijdsgenoot niet mee te maken heeft. Denk aan verminderde energieniveau, zorgen om je gezondheid en moeilijke gesprekken met artsen. Maar het zijn juist deze uitdagingen die ervoor zorgen dat je alles uit het leven wilt halen. Hoe harder de ander roept dat jij iets niet kan, hoe gemotiveerder jij bent het tegendeel te bewijzen. En met succes.

Je CV waardevoller dan je medisch dossier

In de ruim acht jaar dat je nu aan het werk bent heb je geen dag spijt gehad van jouw keuze om te werken. De vraag wat werk voor jou betekent vind je soms een beetje raar of niet relevant. Vragen we ook aan een “gezond” persoon wat werk voor diegene betekent?

In al die jaren dat je werkt heb je veel geleerd, inspirerende mensen ontmoet en jezelf ontwikkeld. Je bent een mooier mens, een gezelliger mens. Je hebt hard gewerkt en de kansen die je kreeg volop benut. Inmiddels is je CV net zo indrukwekkend als je medisch dossier. of beter gezegd waardevoller.

Een dubbel gevoel

Het publiek applaudisseert uitbundig.  Je haalt enigszins opgelucht adem en gaat snel weer op je stoel zitten tussen het publiek. Een dubbel gevoel bekruipt je: hoelang moeten we dit soort optredens nog houden om de wereld ervan te overtuigen dat een beperking geen grens is, maar een kans? Een kans om te ontdekken welke talenten er in ieder mens verborgen liggen. Tegelijkertijd ben je blij dat je een bijdrage kan leveren aan dit proces van bewustwording, acceptatie en inclusiviteit.

 “CV of medisch dossier? Allebei indrukwekkend hoor”!

Je zit in de zaal met een heleboel andere mensen. Je bent uitgenodigd voor een bijeenkomst over participatie en werk. Zo had je er al een aantal andere de afgelopen maanden. Niet allemaal even goed eerlijk gezegd. Veel theorie en veel gepraat.

Op het podium staat de interviewster: een meisje met een blindegeleide stok loopt het podium op. Vanaf een afstandje zie je dat ze er anders uitziet.

De interviewster stelt een vraag: of ze altijd al zo ambiteus was. Ja zegt ze meteen in volle overtuiging: ik haal eruit wat erin zit. Ze toont veerkrachtig en stevig ondanks haar tengere postuur. Wauw denk je en je gaat even rechtop zitten.

Ze vertelt dat ze slechtziend is en overgevoelig voor dag- en zonlicht. Even denk je aan het mooie weer buiten en hoe je 10 minuten nog stil had gezucht omdat je binnen zat. Maar nu word je gegrepen door haar verhaal over wat werken voor haar betekent. En hoe andere mensen wellicht met alle goede bedoelingen haar hadden verteld dat ze maar niet moest gaan werken. En hoe dat bij haar had gezorgd voor nog meer doorzetten.

Uitdagingen en meer

Ze vertelt dat ze wel degelijk keuzes moet maken: werken met een dubbele beperking ,de uitdagingen van die beperking zelf maar ook nog een sociaal leven is niet altijd de beste combinatie. Ze heeft uitdagingen die anderen niet hebben, maar juist daardoor is ze sterker geworden. En oogt ze op het podium als een sterke vrouw. Je Iphone ben je al lang vergeten: je kijkt naar het meisje dat daar staat en haar kracht. Wauw denk je weer.

Haar CV waardevoller dan haar medisch dossier

Ze vertelt over wat werken voor haar is; dat het haar veel heeft gebracht wat niets met geld te maken had. Dingen waardoor ze nu op het podium staat en haar verhaal kan vertellen. Rustig en duidelijk. Het komt nu echt bij je binnen: daar doe je het voor!

Een dubbel gevoel

Je applaudiseert en je bent er even stil van. Het meisje heeft indruk gemaakt met haar krachtige verhaal over haar tocht. Een dubbel gevoel bekruipt je: het is jou nog niet gelukt iets echt te doen! Maar meteen schuif je dat terzijde: met het meisje in je achterhoofd heb je een nieuwe inspiratie gevonden. Je pakt je telefoon en appt je team: een beperking is geen grens maar een kans! Terwijl je buiten de zon op je gezicht voelt denk je nog even aan het meisje. En je bent blij dat je bij jouw bedrijf iets toe kunt voegen: je gaat ervoor. En daar was die inspiratie vandaag even voor nodig.

Naima en Saskia van Team Onbeperkt aan de Slag

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *