Je toekomst heb je zelf in de hand

“Mijn jeugd kun je in het licht van ontwikkeling als verloren beschouwen. Ik ging pas leren en ontwikkelen vanaf mijn 18e. Kansen kreeg ik niet als kind. Ik stond al met 10-0 achter toen ik op de arbeidsmarkt kwam en het was niet makkelijk mijn plek te veroveren”. Hannes Schneider, 51 jaar, founder van Business boxing Haarlem, New Sport Challenge en tegenwoordig actief in het jongerenprogramma “fight 4 Your future” vertelt hoe hij zijn eigen toekomst bepaalde. 

Achtergrond en vooroordelen

Ik groeide op in een Haarlemse volksbuurt Harmenjanswijk. Mijn achternaam stond symbool voor bewoners van het woonwagenpark en werd geassocieerd met criminaliteit. Ik kwam uit een fijn gezin met 9 kinderen. Een vader die laag geletterd was, maar elke dag hard werkte voor zijn gezin. Op sociaal gebied was mijn vader zijn tijd ver vooruit en wist heel goed hoe hij mensen moest verbinden. Als jongerenwerker maakte hij echt het verschil. Een groot voorbeeld voor mij, mijn broers en zussen én de gemeenschap.

Ook nu na zijn overlijden in 1992 wordt er nog met respect over mijn vader gesproken. Daarom ben ik enorm trots op mijn achtergrond en waar ik vandaan kom en leer ik mijn jongeren om trots te zijn op wie ze zijn! Ons werd bijgebracht dat werken iets was dat je met de handen deed. We werden niet gestimuleerd naar school te gaan of te leren. Dus ook ik ging met mijn handen werken. Tot ik op mijn 18e mijn levensgezellin ontmoette. De moeder van onze 3 zoons. Zij geloofde in mij en gaf mij vertrouwen dat ik het kon. Dat ik me kon ontwikkelen en leren.

Talent ontdekken op je 20e

Op mijn 20e startte ik bij KLM. Daar leerde ik mezelf ontwikkelen en kreeg kansen, en haalde ik uiteindelijk mijn MBO 3 diploma op 45e. Op mijn 49e jaar haalde ik mijn trainer/coach diploma bij de Nederlandse boksbond. Dit had ik nooit durven dromen en ben daar nog steeds ongelofelijk trots op. Vanaf mijn 14e jaar ben ik al actief in de boksport als bokser. Toen de kinderen ouder werden kwam er meer tijd en ruimte vrij voor mijn passie voor boksen.

Bij de Haarlemse sportschool GYM Haarlem trof ik eigenaar en trainer Ridouan El Assrouti die net als mijn vader een groot sociaal hart heeft en ook mensen kan verbinden. Deze Marokkaanse Nederlander toonde een groot vertrouwen in mijn capaciteiten en wist me over te halen om de bokstrainingen voor mijn rekening te nemen. Hij zag dat ik heel goed paste binnen zijn denkwijze en een meerwaarde voor de opbouw van zijn sportschool was. Met als beloning dat hij de kosten voor de opleiding tot gediplomeerd bokstrainer voor zijn rekening heeft genomen. Ben hem hier nog steeds dankbaar voor!

De meerwaarde van boksen

Boksen is zoveel meer dan iemand in zijn gezicht stompen. Met boksen werk je aan zelfvertrouwen, discipline, persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Met deze ervaring verzorg ik ook clinics voor grote bedrijven en boardroommembers over fysieke en mentale weerbaarheid.  Ook werk ik samen met de stichting Blik op Talent aan een programma voor jeugd tussen de 16 en 27 jaar. Een programma dat helpt fysiek en mentaal in je kracht te komen staan.

Als je fysiek fit bent heeft dat een positieve invloed op je mentale welbevinden. Boksen helpt je om discipline en doorzettingsvermogen te ontwikkelen en recht op je doel af te gaan. Fight 4 Your Future combineert dit met cognitieve trainingen en zet je leven op een ander spoor. Het spoor dat jij voor jezelf kiest.

Je hebt je toekomst zelf in de hand

Door mijn eigen achtergrond besef ik me dat ik heel veel goede mensen op mijn pad heb getroffen. Het gaat om kansen krijgen en mensen die je iets gunnen. Zo ben ik trots dat mijn oudste zoon één van de coaches is in het programma Fight 4 Your Future.  Soms wordt ik nog geconfronteerd met mijn achtergrond. Zo trof ik laatst in één van de clinics een dame uit Haarlem die mijn achternaam direct negatief associeerde met een woonwagenachtergrond. In plaats daarover in discussie te gaan besloot ik dat ik haar wilde laten zien dat ik zo niet ben. Ik laat met mijn gedrag zien wie ik ben, en dan mag je opnieuw oordelen.

We hebben zoveel vooroordelen, en niet iedereen krijgt een gelijke start. Maar je kunt ook je eigen toekomst veranderen. Ik heb dat vanaf mijn 18e stukje bij beetje gedaan, en zie waar ik sta. Trots dat ik nu anderen weer hun eigen toekomst in de hand kan laten nemen.

Hannes Schneider, founder van Business boxing Haarlem, New Sport Challenge en actief in het jongerenprogramma “fight 4 Your future”.
Please follow and like us:

10 gedachten over “Je toekomst heb je zelf in de hand”

 1. Mooi artikel Hannes! Door te blijven dromen, en jouw motto opgeven is geen optie ben je gekomen waar je nu bent. Sinds een paar jaar train ik wekelijks bij jou tijdens de outdoor boks trainingen en je weet ons allemaal iedere keer weer positief te motiveren.
  Ik weet ook zeker dat de jongeren die je gaat begeleiden via fight 4 your future veel zullen leren van jouw positiviteit.

 2. Hannes ben zo trots op jou jij lijkt echt het meest op die ouwe Wat zal hij trots op je zijn weet het zeker ga zo door broertje je doet het goed dikke kus pia

 3. Beste Hannes,

  Inderdaad een verhaal recht uit je hart.
  Je hebt een passie voor boksen maar bovenal een passie voor mensen.

  Met sportieve groet,
  Martin Noorman

 4. Hey Hannes,

  Als projectmanager van Fight 4Your Future had ik me geen betere bokstrainer kunnen wensen! De manier hoe jij dit oppakt is goud waard! Je bent een heel integer, oprecht en zuiver mens. Het is me een waar genoegen om samen met jou en jouw zoon Jessy te sparren en samen te werken om het project Fight 4 Your Future van het Oranje Fonds naar een hoger level te tillen. Het kan ook niet anders dan dat de jongeren jullie passie gaan voelen en gaan knallen om te vechten voor hun toekomst ! Want uiteindelijk is dat waar we het voor doen….het verschil maken in het leven van deze jongeren! Dat ze weer een stap dichter bij hun dromen kunnen komen.
  Dank je wel Hannes! Op naar hopelijk een jarenlange samenwerking!

 5. Hannes respect voor wat je allemaal doet. Ook wil ik even aan iedereen meegeven dat jij en Jessy natuurlijk, ook “oudere “mensen helpt. Ik ben trots op jullie, en de spirit die het geeft om de trainingen te volgen.

 6. Mooi verhaal van een authentieke gast die ik heb leren kennen in mijn millitaire diensttijd en toen was hij al een voorbeeld voor de groep. Zijn er weinig voor wie ik zo veel respect heb al voor jou Hannes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *