Waarom zet ik mij in voor een inclusieve arbeidsmarkt? Het antwoord is simpel ik ben écht intrinsiek gemotiveerd. In december 2010 werd mijn contract niet verlengd en verloor ik voor de 30ste keer mijn werk. Aangezien ik wel kan leren en ook echt gemotiveerd ben, moest er iets anders zijn en daarom ging ik naar de huisarts toe. Hij verwees mij door een naar een psychiater en een paar maanden later kreeg ik mijn diagnose: Autisme. In de 3 daaropvolgende jaren kwam ik via de WW in de Wajong terecht. In die tijd studeerde ik Sociaal Juridische Dienstverlening in deeltijd en vroeg ook een WSW-indicatie aan. Voor mijn opleiding had ik ook praktijktijd nodig en via mijn netwerk kwam ik in contact met U-Stal*.
Van passende stage naar werkplek
Wat een netwerkgesprek moest worden, mondde uit in een soort sollicitatiegesprek. “Of ik niet een kwaliteitszorgsysteem kon opzetten” was de vraag. Aangezien ik praktijktijd nodig had, bedachten mijn directeur en ik een constructie zodat ik mijn uren voor mijn opleiding maakte en tegelijkertijd weer aan de arbeidsmarkt kon wennen. Vier dagen werken waarvan 1 dag betaald en na half jaar is dit overgegaan in 3,5 dag betaald werk.
Nu ben ik inmiddels alweer 7 jaar aan het werk en voel mij weer helemaal onderdeel van deze maatschappij. Dit geluk wil ik graag met anderen delen en daarom zet ik mij in om ook anderen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen. Dit doe ik doe door het organiseren van bijeenkomsten waar werkgevers en mensen met een vlekje elkaar kunnen ontmoeten zonder dat de vraag gesteld wordt “heeft u een baan voor mij?” Het bijzondere van deze bijeenkomsten is dat de mensen met een vlekje en de ondernemers volkomen gelijkwaardig behandeld worden en alleen deze groepen plenair spreken. Naast deze bijeenkomsten ga ik ook met grote regelmaat naar bijeenkomsten toe om zo ervoor te zorgen dat “de doelgroep” ook vertegenwoordigd wordt waar zij niet voor uitgenodigd worden. Waar ik mij 7 jaar geleden als een muurbloempje voelde, voel ik mij nu een zomereik.
Bijeenkomst
Anderhalve maand geleden heb ik een bijeenkomst georganiseerd: werkgevers, mensen met een beperking en vrijdenkers dachten samen na hoe het wél kan. En hoewel er ongeveer evenveel werkgevers als mensen met een vlekje waren, waren er geen grote werkgevers aanwezig. Terwijl ik denk dat zij veel van de sociale ondernemers kunnen leren en omgekeerd. Wie helpt mij ervoor te zorgen dat bij mijn volgende bijeenkomst ook deze bedrijven present zijn?
Inspirerend!
Hallo Rogi, dank voor je reactie. Deze persoonlijke vraag over salaris en beloning hoort niet hier thuis. Hoe Willem persoonlijk te benaderen is lees je onder aan zijn verhaal. Succes!
De oude Wajong is een specifieke regeling. Heb je een jobcoach of een arbeidsdeskundige die je kan helpen?
Wat een waanzinnig mooi en sterk verhaal. De kracht en soms ook de struggel spat er af!
Beste Renate en Paul, dank voor jullie aardige woorden, voor diegenen die het niet weten U-Stal is een social Enterprise die de bemensing van fietsenstallingen verzorgd.
Rogi, je kan mij bereiken op w.vanspaendonck@ubgroep.nl Mijn salaris ligt ergens tussen het minimumloon en het modale salaris in. Zo heb je in ieder geval een indicatie.