Niet de arbeidsbeperking is de belemmering maar de Duitse taal

Rafaël is een normale Nederlandse jongeman met een lichamelijke beperking. Door die arbeidsbeperking had Rafaël lang een afstand tot de arbeidsmarkt. Gelukkig keek een stoere groothandel en logistiek bedrijf in Limburg verder dan de mogelijke beperkingen van Rafaël, en namen ze hem aan op zijn potentie. Een schot in de roos: Rafaël heeft het enorm naar zijn zin en levert een waardevolle bijdrage aan het bedrijf.

Echter, het bedrijf is van oorsprong Duits en de voertaal op de werkvloer is dan ook Duits. Rafaël spreekt geen Duits.  Al snel blijkt de taal een obstakel te zijn om Rafaël aan het werk te houden. De Duitsers in het bedrijf spreken maar matig Engels en nauwelijks Nederlands. Ze kunnen Rafaël maar moeilijk de juiste instructies geven en een gesprek – over het werk of over het weekend – zit er meestal niet in. Rafaël doet z’n best in het Engels, maar hij heeft het vaak lastig om zichzelf verstaanbaar te maken. Het stoere en bereidwillige bedrijf, werd zo opeens een complicerende factor!

Duitse Les

De oplossing voor dit nieuwe obstakel ligt voor de hand: Duitse les. Alleen: wie betaalt dit?

De Duitse les van Rafaël wordt betaald door technologiebedrijf Insight. Zij draagt een inclusieve arbeidsmarkt een warm hart toe. Daarom investeren ze in Power Certificaten van het maatschappelijke initiatief Everyday Heroes. Met het geld wordt voor een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt de obstakels op weg naar werk weggenomen. De organisatie heeft geen relatie met de werkgever van Rafaël of met Rafaël zelf, maar zo komen ze toch bij elkaar en kunnen ze elkaar helpen.

Een samenwerking tussen vijf partijen biedt uitkomst

Om Rafaël perspectief te geven op een duurzame baan, om hem te helpen zichzelf te ontwikkelen is meer nodig dan zijn eigen motivatie. Het vraagt om een samenwerking die verder gaat dan alleen werkgever en werknemer. Van een vijftal partijen in dit geval: Rafaël met zijn ambitie en motivatie, de docent Duits met zijn kennis, een bedrijf met de middelen die zij beschikbaar stelt en tot slot de samenwerking tussen de jobcoach en de organisatie die met elkaar deze verbindingen mogelijk maken.

Rafaël heeft zin in de lessen en gelooft dat ze hem verder kunnen helpen om zijn carrière binnen het bedrijf vorm te geven. Zijn arbeidsbeperking en de taal mogen daarin geen probleem zijn. Zeker met een beetje lef van betrokken partijen. Het is voor Insight een mooie kans om iemand met een arbeidsbeperking vooruit te helpen. Rafaël pakt deze kans met beide handen aan!

Rafaël wordt begeleid door WorkSjop. Everyday Heroes hielp hem door de laatste obstakels op weg naar een duurzame baan weg te nemen. Niels Agterberg vertelt zijn verhaal.
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *