Vanuit autisme bekeken

“Ik kijk met trots terug op mijn carrière tot-nu-toe én kijk met trots vooruit naar wat nog komen gaat. Er is naast mijn hobby’s, dat wil zeggen ‘leuke activiteiten doen’, nog genoeg te bereiken waar ik trots op zal zijn!” Sinds oktober 2005 heb ik de indicatie “asperger”, een vorm van autisme. Deze valt onder het zogenaamde ASS (=Autisme Spectrum Specialisme).

Natuurlijk had ik de autisme-eigenschappen al van kinds af aan, maar nu er een indicatie Asperger aan gegeven is kan ik veel gerichter werk(-zaamheden) zoeken en over mijn talenten en beperkingen communiceren. Dit heeft geleid tot een prima baan bij de belastingdienst als software tester. Daarnaast maak ik me ook verdienstelijk als proces tester. Ik ben juist heel geschikt om werkprocessen en procedurebeschrijvingen te reviewen en uit te proberen. Ofschoon veranderingen niet altijd gemakkelijk zijn, kan ik wel prima aangeven wat mijn gevoelens zijn bij gedetailleerde werkinstructies. Kan ik er goed mee omgaan, of dient het verbeterd te worden om werkbaar te zijn.

Asperger

Mijn Asperger geeft mij een aantal ongekende kwaliteiten die in mijn werk erg van toegevoegde waarde zijn. Ik heb een uitstekend anticiperend vermogen, een bovengemiddeld hoog analytisch abstractie vermogen, een hoge mate van intellectuele dienstverlening en een ongekend oog voor detail.

Aanpassingen aan mijn werkomgeving in verband met mijn autisme zijn eenvoudig te realiseren:

  • Een koptelefoon om prikkelarm te kunnen werken,
  • Een vaste plek in de hoek,
  • Geen mail openen voor 11:00, tenzij iemand me tipt dat er iets belangrijks staat,
  • Aangepast dienstrooster van 32 u
  • Acceptatie van collega’s met duidelijke feedback en aansturing door deze collega’s

Collega’s zijn in mijn geval kamergenoten. Er wordt in ons team prima samengewerkt en ik ben ook ontvankelijk voor  commentaar, ook al lijkt dat voor een buitenstaander op een “botte benadering”. Dit is omdat ik het nodig heb dat ze heel duidelijk en direct met mij communiceren.

Ik ben iemand die zeer betrokken, dienstverlenend, pro-actief en oplossingsgericht is. Ik kan me uitstekend vastbijten in een ingewikkeld probleem en ben een uitgesproken doorzetter. Ik krijg energie van sporten. Zowel om te doen als om te kijken. Vooral toernooien vind ik interessant, ook om mee te denken over toernooisystemen, die mijn inziens ALTIJD moeten leiden tot een finale tussen de beste twee deelnemers. Ook ga ik graag de discussie aan over beleidsmatige zaken, hetgeen tot bestuursfuncties heeft geleid. Ik kan ook uitstekend diep geconcentreerd bezig zijn bijvoorbeeld bij het schaken of bij het “knutselen” als modelbouwer.

In het zakelijke leven voel ik soms net als een “topsporter”. Hierbij is de “sport” dan de manier van denken. “Mij moet je hebben om dié testgevallen te bedenken die iemand anders niet kan bedenken, waarbij ik zelfs zeer goed kan anticiperen. Dat wil zeggen dat ik begin met die tests die vrijwel zeker tot bevindingen zullen leiden. Dit staat nog los van het zien van details. Ook kleine afwijkingen van de verwachting, juist als die niet expliciet beschreven zijn vallen mij op.

Autisme

Ook maak ik me verdienstelijk als proces tester. Ik ben juist heel geschikt om werkprocessen en procedurebeschrijvingen te reviewen en uit te proberen. Ofschoon veranderingen voor mij niet altijd gemakkelijk zijn, kan ik wel prima aangeven wat mijn gevoelens zijn bij gedetailleerde werkinstructies. Kan ik er goed mee omgaan, of dient het verbeterd te worden om werkbaar te zijn. Ik doe hierbij ook pro-actief voorstellen om een werkinstructie beter te maken. Ik beschouw mijn inbreng als een vorm van intellectuele dienstverlening.

Ik kijk met trots terug op mijn carrière tot-nu-toe én kijk met trots vooruit naar wat nog komen gaat. Door mijn autisme bespreekbaar te maken kan ik erg goed functioneren in een ‘normale’ baan en werkomgeving. Door mijn verhaal te delen wil ik er aan bijdragen dat de beeldvorming over ‘asperger’ in een wat realistischer perspectief wordt geplaatst en er vooral gekeken wordt naar de talenten en een omgang wordt gevonden voor de beperkingen.

Lees meer over het syndroom van Asperger

Peter Kraan is naast zijn werk autisme ambassadeur voor NO-Nederland. Lees meer over dit onderwerp op ‘vanuit autisme bekeken’.
Please follow and like us:

Eén gedachte over “Vanuit autisme bekeken”

  1. Hoi Peter,

    Ik ben vooral onder de indruk van je hele concrete gebruiksaanwijzing. Prachtig. Hopelijk komen wij elkaar weer eens tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *