Wat is een inclusieve samenleving

Er is geen standaard omschrijving voor een inclusieve samenleving. Inclusief Nederland verstaat hieronder gelijke kansen voor het individu. Ongeacht onder andere sekse, geaardheid, culturele- of etnische achtergrond, leer- werkniveau, lichamelijke of psychische beperkingen is ieder individu onderdeel van onze samenleving. Onderdeel zijn van onze samenleving betekent ook dat je dit zo voelt en een bijdrage kunt leveren aan deze samenleving. Het gevoel van gelijkheid, respect en vertrouwen.

Inclusief Nederland richt zich op het individu waar we het verschil maken. Door veel individuele verbindingen tot stand te brengen kunnen we voorbeelden creëren en delen zodat we laten zien dat het wél kan. We kunnen uit ervaring delen wat er voor nodig is om iets tot een succes te maken en voor het individu het verschil te maken. Daarmee geven we handvatten aan organisaties om dit op te nemen in het strategisch personeelsbeleid.

Ervaring leert dat gelijkheid nastreven voor grote groepen in de praktijk vaak lastig. Daar zijn veel verschillende belangengroepen voor die zich hard maken voor verandering. Om toch verschil te kunnen maken richten wij ons op het individu.