Met één arm kan ik de hele wereld aan

Ik ben Sjoerd. Ik ben een hele normale jongen. Toch kijken mensen vaak naar mij. Waarom? Omdat ik maar anderhalve arm heb. Vroeger zat ik daar erg mee. Werd ik gepest en werd ik moe van alle vragen die ik altijd kreeg. Ik ben ermee geboren. Voor mij is het dus normaal dat mijn linkerarm eindigt bij mijn elleboog.

Omdat ik niet anders weet, heb ik veel spelletjes, sporten en activiteiten anders uitgevoerd dan mijn klasgenootjes. Ik werd heel creatief. Wist je dat ik zelf heb berg beklommen in Frankrijk? En dat ik gewoon heel fanatiek voetbal, net als mijn teamgenootjes?

Studiekeuze

Vorig jaar moest ik kiezen welke opleiding ik wilde gaan doen. Ik ben geen jongen die in de klas wil zitten vijf dagen per week, want ik ben snel afgeleid. Ik wil bezig zijn. Ik kwam de opleiding MOH (Manager Ondernemer Horeca) tegen, waarbij je direct drie dagen per week mee loopt in een hotel. Dat leek mij wel wat. Twee dagen in een klaslokaal en drie dagen per week in een hotel verschillende afdelingen doorlopen.

Zo loop ik met een dienblad door het restaurant, snijd ik groentes in de keuken, ontvang ik gasten bij de receptie en maak ik kamers schoon. En dat allemaal met maar een hand. Mijn klasgenoten konden hun ogen niet geloven op de eerste dag dat ik hen ontmoette. Ik kreeg wel honderd vragen op me afgevuurd. “Hoe ga je dan gasten bedienen, hoe ga jij een bed opmaken?” Ik glimlachte maar een beetje terug, want ik wist ook nog niet hoe ik dat allemaal ging doen. Ik wist wél dat ik deze opleiding heel graag wilde doen!

Inzetten van mijn talent

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en gaat het hartstikke goed. Ik loop gewoon met een dienblad tussen de gasten in het restaurant. Mijn docenten, praktijkbegeleiders en ik kijken vooral naar wat ik wél kan en niet naar wat ik niet kan.

Zo heb ik bijvoorbeeld een prothese onderarm laten maken, met daaraan een mes, zodat ik gewoon producten kan snijden in de keuken en loopt er iemand mee als ik gasten hun eten moet serveren. Er is zoveel mogelijk! Inmiddels hebben mijn klasgenoten veel respect naar mij uitgesproken. Ze vinden het zo knap dat ik met anderhalve arm zo veel kan doen. Ik weet zeker dat ik mijn diploma ga halen!

Ik ben Sjoerd. Een hele normale jongen.

 

arbeidshandicap
*sjoerd is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *